Maak je tuin lenteklaar

Binnen alles gepoetst? Mooi, want het zonnetje vraagt om een lenteproof tuin. Aan u als tuintopper de taak om deze klus te klaren. Te beginnen met…

 1. Schoon terras
  Na de natte wintermaanden zijn de terrastegels waarschijnlijk voorzien van een laag groenaanslag. Het schoonmaken is simpel: groenaanslag verdwijnt wanneer u het schoonmaakt met heet water van 65 graden of hoger. Advies: ga niet zomaar aan de slag met een hogedrukreiniger. Betonproducten zijn niet bestand tegen de sterke waterstraal. De toplaag wordt poreus en u kan cementdeeltjes tussen kleurmineralen wegspuiten. Tegels met een harde toplaag, zoals keramische tegels, kunnen wel gereinigd worden met een hogedrukreiniger.
   

 2. Groen gazon
  In uw geval is het gras niet groener aan de overkant. Als tuintopper (en na het lezen van onze tips) is uw gazon groener dan groen. U start met verticuteren: het mos verwijderen en kale plekken doorzaaien. Vervolgens is het belangrijk om onkruidbestrijding toe te passen. Dit kunt u zelf aanbrengen, of uitbesteden aan een hovenier.

  Vanaf nu tot eind oktober mag ook het gazon gemaaid worden. Maai dan uw gazon miminaal 1 x per week, in het voorjaar zelfs 2x per week. Het beste maait u het gras met droog weer. Maai het gras niet té kort. 3 a 4 cm is een prima lengte.
   
 3. Bloeiers snoeien
  Maart en april zijn de maanden om prachtige bloeiers te snoeien. Er is dan geen sprake meer van periodes met zware nachtvorst. Hèt startsignaal om te snoeien. Deze periode snoeit u alle vaste planten: dode bladeren en takken wegnemen. Rozen, winterjasmijn, lavendel, catalpa, leilinde, pluimhortensia, vlinderstruik en caryopteris mogen ook gesnoeid worden.
   
 4. Lekker loungen
  Wanneer het grote werk gedaan is, komt misschien wel het belangrijkste onderdeel van een lenteproof tuin: de loungeplek. Voor sommigen betekent dit enkel de kussens van zolder halen. Voor sommigen start hier hun zoektocht. Wij inspireren u graag met enkele unieke loungers:

    

Op zoek naar meer inspiratie?