Zo creëer je een vijfsterren insectenhotel

Wilt u bijen, vlinders en andere insecten in Nederland een handje helpen? Plaats een insectenhotel in uw tuin! Deze kunt u kant-en-klaar kopen bij het tuincentrum, óf u maakt er zelf éen in een kistje met behulp van klei dat tegen water kan, bamboe, takken, riet en bladeren. Waar moet u op letten? En wat voor hotelgasten kunt u verwachten? We vertellen het in deze blog. 

Hou 't droog 

Insecten houden van een droge omgeving om in te nestelen. Zorg voor een waterdicht dakje en ook voor een overhangend afdakje, zodat regen niet in het hotel komt. 

Balkon op het zuiden

Warmte, daar houden insecten van. Plaats het insectenhotel daarom met de ingang naar de zonzijde van de tuinen niet verscholen tussen de bomen of struiken.

Kingsize kamer

De gaten in de stengels moeten tussen de twee en negen millimeter zijn, zodat  verschillende soorten bijen een nest kunnen maken. Zorg voor voldoende diepte, zodat er meerdere nestcellen achter elkaar kunnen worden aangelegd, en zorg er ook voor dat de gaten aan de achterkant dicht zijn.

Gasten in de kelder

Heeft u verterend hout in de tuin liggen? Leg het onderin uw insectenhotel. Pissebedden houden namelijk erg van vochtige, donkere en rottende delen. 

Gebruik de lobby

Heeft uw insectenhotel een open ruimte? Zet er een omgekeerde bloempot met droog stro in. Oorwurmen nestelen hier graag in. Als dank voor uw gastvriheid zullen ze zich tegoed gaan doen aan de bladluizen in uw tuin. 

Het hele jaar hoodseizoen

Haal uw insectenhotel in de winter niet naar binnen, want talloze soorten vlinders, lieveheersbeestjes en gaasvliegen overwinteren graag in het hotel. Vooral ruimtes achter verticale gaten vallen in de smaak!