Jansen Hoveniers- en De Krom schenken rotonde aan gemeenschap

SINT WILLEBRORD – Vanaf half september tot 1 december konden inwoners van Sint Willebrord hun ideeën kenbaar maken voor een totale remake van de rotonde aan de Poppestraat/Bremstraat, de entree van Sint Willebrord. ‘Bedenk hoe een echte Willebrordse rotonde eruit moet zien’, was de opdracht die Jansen Hoveniers en De Krom  onder regie van de gemeente Rucphen via social media verspreidde. De reacties waren overweldigend, en in het uiteindelijke ontwerp zijn alle ideeën samengesmeed tot verschillende elementen die symbool staan voor Sint Willebrord. Door Corine Roks- weekblad de Bode.  

 

Het ontwerp en aanleg van de rotonde komt geheel voor rekening van Jansen Hoveniers en De Krom, een cadeautje van beide bedrijven aan de Willebrordse gemeenschap.

Typisch Willebrords
Wat is nou typisch Willebrords? Dit varieerde volgens haar inwoners van Willibrorduskerk tot heideplanten, van wielerdorp tot bouwvakkers en van hechte gemeenschap tot muzikaal talent. Hele maquettes werden ingediend en een Willebrordse basisschool wijdde er zelfs een educatief project aan. Een uitdaging voor de ontwerper, Peter Jansen van het gelijknamige bedrijf, om met de ideeën aan de slag te gaan.

Yin
Als grondplan hebben is gekozen voor het teken Yin- Yang, het Chinese teken dat staat voor tegenstelling, verbondenheid en evenwicht. Yin symboliseert het leven en de zachtheid. Zij wordt uitgevoerd met beplanting als heide, gagel en berk dat aansluit bij het ontstaan van het kerkdorp, de oorsprong en het ambacht. Het groen trekt vlinders en insecten. “We hebben duurzaamheid op alle aspecten toegepast, zowel in het groen, de (hergebruikte) materialen en de wateropvang”, aldus de ontwerper.

Yang
Yang wordt uitgevoerd in bestrating dat staat voor gehardheid en volharding, symboliek aan de Willebrordse roots. Het Yin- Yang teken wordt doorklieft met twee wanden van cortenstaal die parallel staan opgesteld, dit als teken van tegendraadsheid. Een Willebrorder zoekt zijn eigen weg, zo werd duidelijk uit de vele aangedragen ideeën. In de wanden worden vijf thema’s in freeswerk verwerkt; sport, ambacht, gebouwen/bakens, algemeen/geschiedenis en tekst.

Schakels
De onverwoestbare schakels van Willebrordse generaties worden vertaald in de symbolen geloof, hoop en liefde. “De wanden krijgen een verhalend karakter”, legt Johan de Krom van De Krom uit.  

Onderhoud
“Het verharde gedeelte, dus Yang, biedt een mooi podium voor seizoen- en activiteitgebonden uitingen. Denk hierbij aan een kerstboom in de decembermaand of een fiets tijdens de dorpenomloop”, vult hij aan. Deze aankleding regelen de bedrijven zelf, zo ook het onderhoud.  “Een mooie rotonde draagt bij aan de leefbaarheid, tevens is deze entree het visitekaartje van ons dorp”, aldus de heren . De rotonde krijgt geen reclame uitingen, ook niet aan het adres van de gulle gevers. “Het is een cadeau van ons aan de gemeenschap”, benadrukken de ondernemers. 

Unaniem akkoord
Het college is afgelopen dinsdag unaniem akkoord gegaan met de aanleg van  deze rotonde. Wethouder René Lazeroms hierover: “Een prima voorbeeld van overheidsparticipatie waarbij inwoners en bedrijven zelf initiatief tonen”. Ook is de wethouder in zijn nopjes met de gulle gift: “Het kost onze burgers geen cent. Nog uit de tijd van de bezuinigingen in 2013 zijn dergelijke initiatieven ontstaan, zie het resultaat aan de Vosdonkseweg. Mooi dat  nu ook Willebrord zo’n eyecatcher krijgt, een warm welkom voor iedereen die Willebrord binnenrijdt”.

Asfalt
In het voorjaar hoopt men aan de slag te kunnen. De werkzaamheden worden gecombineerd met de planning van de gemeente Rucphen om het asfalt rondom de rotonde te vervangen.  

Filmpjes
Een online filmpje van het ontwerp is onderstaand te bekijken.

 

Op zoek naar meer inspiratie?