Bemestingsplan gazon

Laat over het onderhoud van uw gazon geen gras groeien! Bestrijd nu het aanwezige mos en onkruid. Na drie weken verticuteert u het gazon. Hiermee verwijdert u alle dode mos en onkruid. Zorg voor voldoende organische voeding. Bekijk hier ons handige bemestingsplan.

Grasmaaien

Dit is de meest voorkomende onderhoudsmaatregel! Het belangrijkste is de maaihoogte
(hoogte waarop de grasplant is afgemaaid, gemeten vanaf de grond). De maaihoogte is afhankelijk van het gebruik en het soort gazon dat u heeft. Een siergazon dient u te maaien op 2 cm en een speelgazon wordt nooit korter gemaaid als 3 cm. Als u te kort maait zullen de grasplanten geen nieuwe uitlopers maken. Het gevolg is dat er gaten ontstaan in uw gazon. Als u te hoog maait zullen de grove grassoorten de kleinere overwoekeren. Daarnaast kan het gras gaan bloeien, het gras sterft hierna af. In beide gevallen ontstaan kale plekken in uw gazon.

Verticuteren

Dit doet u om het mos en de viltlaag uit het gazon te halen. Mos ontstaat door een te lage pH , vaak in combinatie met vervilting van het gazon. Het strooien van kalkkorrels helpt bij het verhogen van de pH. Door te verticuteren haalt u de viltlaag uit uw gazon. Deze handelingen in combinatie met een juiste bemesting zorgen er waarschijnlijk al voor dat u gazon mosvrij blijft. Echter, als het gazon in de schaduw ligt blijft het moeilijk. Wij adviseren dan om min. 1 cm. Hoger te gaan maaien als de standaard maaihoogte en extra te bemesten. Op deze manier blijft het gazon goed groeien en krijgt het mos minder kans.

Onkruid

Naast mos kan er ook onkruid in uw gazon komen. Het is belangrijk om dit direct te bestrijden. Onkruiden groeien vaak sneller dan het gras en verdringen de grasplanten. U krijgt hierdoor kale plekken in uw gazon. Bestrijden van onkruiden kunt u doen door het onkruid weg te plukken. Daarnaast kunt u het onkruid bestrijden met onkruidverdelger. Wij adviseren u graag over de juiste bestrijding. De ontstane kale plekken kunt u doorzaaien met een goed graszaadmengsel. Op deze manier is uw grasveld snel weer een prachtig gazon.

Bemesten

  • Januari: Dit is de periode om kalk toe te passen. Kalk beïnvloed de zuurtegraad van de bodem zodanig dat mos zich minder goed ontwikkelt. Het is echter geen mos doder en er wordt ook geen mos mee voorkomen. Het zal zich echter minder snel ontwikkelen. Strooi geen kalk meer vanaf eind Februari, dit beïnvloed de opname van de voedingsstoffen negatief. Gebruik altijd een snel oplossende kalk. 
  • Maart-April: Maakt nu gebruik van een organische gazonmest mét mosdoder. Ook deze heeft een werking van 100 dagen en worden voedingsstoffen aan het gazon gegeven. Tevens wordt het bestaande mos gedood. U kunt desgewenst na 3 a 4 weken het gazon verticuteren om het dode mos te verwijderen. U doet er goed aan de ontstaande kale plekken doorzaaien.
  • Juni- Juli: Strooi nu organische gazonmest. Hiermee worden voedingsstoffen aan het gazon gegeven. In het actief groeiseizoen is een continue en gelijkmatige groei nodig voor het behouden van een dichte en diepgroene graszode (niet stilvallen van de groei én ook geen groeipieken).
  • September: De najaarsbemesting doet u nogmaals met de organische gazonmest met mos doder. Hiermee worden voedingsstoffen aan het gazon gegeven. Tevens wordt het bestaande mos gedood. Ook hier maakt u gebruik van een meststof met verhoogde kali gehalte. Zo is uw gazon helemaal klaar om de winter te doorstaan.

Beregenen

In de zomer ontstaat vaak een tekort aan water. De verdamping groter is dan de neerslag. Om een indruk te geven, in de zomer kan de verdamping oplopen tot wel 4 mm. per dag. Dit vochttekort heeft gevolgen voor uw gazon. Het gazon gaat minder groeien en kan niet goed tegen betreden. Beregenen zorgt er dus voor dat de grasmat gesloten blijft en gewoon gebruikt kan worden. Met het beregenen van uw gazon moet u ook niet overdrijven.Hoe vaak u moet sproeien is afhankelijk van de vochttoestand van de grond (helemaal verdroogd of vochtig). Ook de grondsoort en de leeftijd van u gazon is van belang. In de regel is bij aanhoudende droogte twee keer per week sproeien voldoende. U sproeit dan max. 15 mm per keer. Het beste tijdstip is vroeg in de ochtend. Het gazon heeft zo het meeste rendement van het gegeven water.

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends

Vraag ons inspiratie
magazine aan!

Op zoek naar meer inspiratie?