door Laura Bastiaansen

De basis voor een eigen pluktuin

Nu we allemaal meer tijd in en rondom huis doorbrengen, is tuinieren de nieuwe hype. Pluktuinieren welteverstaan. Je hoeft geen grootgrondbezitter te zijn om te starten. Met een balkon kun je al prima uit de voeten! In deze blog leggen we de basis uit van een pluktuin. Zo heb jij binnenkort een plukboeket uit eigen tuin op je keukentafel staan.

Voorzaaien

Groot of klein, de basis van een succesvolle pluktuin is een zonnige plek en goede grond. Heb je een groot stuk grond, ga je helemaal losgaan. Heb je een balkon? Dan ga je aan de slag met potten. Maar voordat we naar buiten gaan, starten we binnen met voorzaaien. Een leuk werkje om samen met kinderen te doen. Je start met het uitstallen van (terracotta) potjes en doet hier potgrond in. Zaai of stekgrond kan ook. Dit haal je bij het tuincentrum. Zolang het maar geen zand is, is het goed. Vervolgens stop je de bloemzaadjes in de aarde en én label je welke bloem er in welk potje zit. Tip: bewaar ijsstokjes en gebruik deze voor het labelen.  Met een plantenspuit bevochtig je de aarde en zet je de potten op een lichte plaats, maar niet in de volle zon. Et voila!

TIP: Dek de potjes af met vershoudfolie om het proces te versnellen. De zaden kiemen zo sneller. Laat de boel wel af en toe luchten. Wanneer de zaadjes zijn uitgekomen, verwijder je de folie.

Voorbereiden

Nu is het wachten geblazen tot de zaadjes uitkomen. Zorg er wel voor dat je geregeld water geeft. Ondertussen ga je aan de slag met het voorbereiden van de grond. Spit de grond om, voeg compost toe en meng dit met een spitvork. Door compost te mengen met aarde laten graspollen en onkruid zich makkelijk verwijderen. En met een dosis vruchtbare compost, verbeter je de grond. Dit helpt je aan een goede start!

Van binnen naar buiten

Zodra de opgekomen plantjes groene blaadjes hebben, is het weer tijd om aan de slag te gaan. Pot de plantjes over naar een grotere pot, zodat ze voldoende ruimte hebben om te groeien. Zodra de plantjes groot en sterk genoeg zijn, kunnen ze naar buiten. Wacht wel tot de laatste nachtvorst voorbij is, dit is vaak half mei.

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends