Gras groeit al. Maaien?

Tijdens zachte winters zal uw gazon langzaam blijven groeien. Met lang gras tot gevolg. Maar moet het al gemaaid worden? 

Tijdens zachte winters zal uw gazon langzaam blijven goeien. Met lang gras tot gevolg. Maar moet het al gemaaid worden? U doet er verstandig aan om het gras te maaien als het hoger is dan 10 cm. Langer gras is vatbaarder voor schimmels. Stel de maaier in op 7 cm, zodat de grassprietjes alleen getopt worden. Want er kan natuurlijk nog nachtvorst komen. De ongelijke pollen die in het gazon zijn ontstaan zullen langzaam verdwijnen. Bemesten doet u weer vanaf maart.

Gras maaien

Gras maaien doet u van maart tot oktober. Maai dan uw gazon miminaal 1 x per week, in het voorjaar zelfs 2x per week. Het beste maait u het gras met droog weer. Door het gras te maaien verhoogd u de kwailiteit van de grasmat. Het stimuleert de fijnere grassoorten om te groeien en zo ontstaat een dikke en compacte grasmat. Onkruid en mos krijgt hierdoor bovendien minder kans.

Op welke hoogte maait u het gras?

Maai het gras niet té kort. 3 a 4 cm is een prima lengte. Bij te laag maaien verslijten de graszoden sneller en is het gazon vatbaarder voor droogte. Maai nooit meer dan 1/3 van het gras. Voorbeeld: in het voorjaar is het gras 9 cm lang. Maai tijdens de eerste maaibeurt dan tot 6 cm. De tweede maaibeurt tot 4 cm. En de derde maaibeurt op 3 cm. Het is beter om iedere week een klein beetje het gras te toppen dan na twee weken drastisch te gaan maaien. In de zomer doet u er verstandig aan om het gras wat langer te laten, vooral bij droogte. Houd het gras dan op 4 a 5 cm. Dit om uitdroging en verkleuring tegen te gaan.

Gras maaien? Wat voor grasmaaier heeft u nodig?

Kooimaaier

Een kooimaaier knipt het gras af, waardoor de grasspiet minder zal indrogen en er minder verkleuring op het gazon optreed. Echter heeft een kooimaaier meer onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een cirkelmaaier. Zorg voor een juist onderhoud van de machine in de wintermaanden.

Cirkelmaaier

Een cirkelmaaier slaat het gras eraf doordat het mes in de maaier op hoge toeren ronddraait. Gevolg: het gras wordt wat rafeliger aan de bovenzijde. Het gazon zal wat sneller een doffere kleure kunnen krijgen. Echter wordt er in de meeste gevallen wel gekozen voor een cirkelmaaier. Ook de cirkelmaaier heeft het juiste ondehoud nodig. Dit doet u het beste in de wintermaanden.

Maairobot

De maairobot maait uw gazon op het moment dat u dat wilt en is tevens op een bestaand gazon te installeren. Er is geen afval en uw buren hebben geen last van het geluid van een motormaaier. Doordat het gras iedere dag een klein beetje wordt gemaaid is dit een idelae oplossing voor veel mensen. Meer weten? Lees hier onze uitleg over een maairobot.

Gras bemesten

Om u gazon in topconditie te krijgen en te houden ontkomt u bijna niet aan een goed bemestingsplan

Gras verticuteren

Om het onkruid en mos uit uw gazon te verwijderen doet u er verstandig aan te verticuteren

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends

Vraag ons inspiratie
magazine aan!

Op zoek naar meer inspiratie?