Help de dieren de winter door

De winter komt eraan! Wij mensen kunnen in onze warme huizen bij de verwarming of de open haard kruipen. De dieren in uw tuin hebben die mogelijkheid niet, maar u kunt ze wel een handje helpen. Met deze tips helpt u de dieren in uw tuin de winter door en geniet u in het voorjaar weer van een tuin vol leven!

  1. Wees lief voor insecten. Ze zien er soms wat akelig uit, maar insecten zijn heel nuttige diertjes in uw tuin. Ze bestuiven bijvoorbeeld planten en eten het ‘afval’ in uw tuin op. Reden genoeg dus om insecten in uw tuin een paar plekjes te geven om de winter te overleven! Laat op sommige plaatsen de bladeren liggen en haal niet alle uitgebloeide planten weg. Onder de bladeren en in de holle stengels van de planten vinden veel insecten een veilig plaatsje voor de winter. Ook klimop is een prima overwinterplaats. Wilt u het de insecten écht makkelijk maken? In een insectenhotel voelen ze zich prima thuis!
  2. Zorg voor drinkwater. Ook in de winter willen dieren zoals vogels drinken, maar wanneer sloten en vijvers bevroren zijn, kan dat lastig zijn. Met een drinkbakje kunnen dieren hun vocht op peil houden. Door wat druivensuiker aan het water toe te voegen, bevriest het niet. Let op: gebruik geen metalen bakje, want daaraan kunnen de pootjes van vogels en andere dieren vastvriezen. U kunt ook wat stukjes fruit buiten neerleggen. Daaruit nemen dieren ook vocht op.
  3. Denk ook aan de reptielen en amfibieën. Heeft u een vijver? Dan is het goed om een wat dieper stuk aan te leggen, dat in de winter niet bevriest en waarin salamanders, kikkers en padden vorstvrij kunnen overwinteren.
  4. Voer dieren alleen bij als het dagenlang vriest. De meeste dieren bouwen voor de winter een vetlaagje op en het is dus pas nodig om bij te voeren als het dagenlang vriest en de dieren interen op die reserves. Een voederhuisje buiten bereik van katten is de beste manier. Die hoeven trouwens helemaal niet saai te zijn. Er zijn diverse mooie design voederhuisjes op de markt!

 

Meer wintertips

Wilt u nog meer tips om uw tuin én de dieren die daar leven op een goede manier de winter door te helpen? Neem gerust contact met ons op en we helpen u graag verder!

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends