Klimop verwijderen uit boom. Schadelijk of juist niet?

Hedera (klimop) zet zich met hechtwortels vast aan de boom. Deze hechtwortels nemen vocht op, maar dit is vocht dat op de schors zit (regenwater, condens). Het is dus niet zo dat de klimop sappen uit de boom haalt. Als de klimop klein is kan deze geen kwaad, de schade begint pas na jaren.

Klimop kan na jaren schade aan de boom geven. Als de klimop op en rond de stam van de boom groeit, zijn er geen problemen. Maar als de klimop ook over de takken gaat groeien, moet de boom het gewicht van de klimop kunnen dragen. De takken moeten daarvoor dikker worden. De voeding en energie die hiervoor nodig is, gaat ten koste van de groei van de boom. De twijgen groeien dus elk jaar minder snel, waardoor de klimop de boom gaat overgroeien. Hierdoor zijn er steeds minder bladeren voor de boom beschikbaar, waardoor deze verzwakt. De boom wordt vatbaar voor schimmels en andere parasieten, waardoor het begin van het einde is ingezet...

Klimop in boom verwijderen

Een boom die tot in de kruin is begroeid met klimop zal gevoeliger zijn voor stormschade. Anderzijds vormt de klimop een prachtige schuil,- of broedplaats voor vogels en insecten. Wees dus terughoudend met het verwijderen. U doet er verstandiger aan om de klimop regelmatig te snoeien zodat niet de gehele kruin begroeid raakt. 

Kan klimop in een boom verwijderd worden?

Heeft u spijt dat u klimop in een boom heeft laten groeien? Om volwassen hedera te laten afsterven dient u eerst de dikke hechtwortels door te zagen en vervolgens kunt u zijn wortelgestel uitgraven. Het volledig verwijderen van de doorgezaagde, dode hechtwortels aan de stam is een flinke klus. 

Meer weten over boomverzorging? Neem contact met ons op!

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends

Vraag ons inspiratie
magazine aan!

Op zoek naar meer inspiratie?