Onkruid en mos uit gazon verticuteren

Verwijder onkruid, mos en de viltlaag in uw gazon door te verticuteren. U verjongt er meteen het gras mee wat de groei van nieuwe grassprieten stimuleert.

Wat is verticuteren?

Gebrek aan zuurstof,  slechte bodemstructuur of een te kort aan voedingsstoffen in de bodem zorgen ervoor dat mos het wint van gras. Schaduw of te kort maaien kunnen ook de oorzaak zijn van mos. Door met een speciale verticuteermachine over de grasmat te gaan, worden mos en de viltlaag verwijderd en de wortels doorgesneden.

Wanneer verticuteren?

Na een zomer lang het gras te hebben gemaaid kan er een viltlaag tussen de grassprieten zijn ontstaan. Een dunne viltlaag van ongeveer één centimeter is niet erg. Het beschermt het gazon namelijk tegen hitte en verlies van water. Maar als de laag te dik wordt, is het tijd om het gazon te verticuteren. Ook als u gazon mos en onkruiden bevat doet er verstandig aan om te verticuteren. Het beste tijdstip om te verticuteren is in april - mei. In de nazomer is ook een mogelijkheid. Let u echter op dat u na september niet meer verticuteert. Dit met de kans op nachtvorst.  

Mosbestrijding

Voordat u het gazon gaat verticuteren doet u er verstandig aan het mos het bestrijden. Dit kan met een organische gazonmest waar een mosdoder aan toegevoegd is. Om uw gazon in topconditie te houden zorgt uvoor voldoende voedingstoffen. Kijk op onze bemestingskalender voor het gazon.  

Meer weten over tuinonderhoud? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends

Vraag ons inspiratie
magazine aan!

Op zoek naar meer inspiratie?