Tips en regels voor het sproeien van je tuin

De Nederlandse zomer beloofd weer warm te worden. Dat vraagt om extra aandacht voor de tuin! Het besproeien van beplanting is tijdens droge, warme periodes een must. Maar hoe vaak is het besproeien van planten nodig en wanneer kan je dat het beste doen? Wij vertellen je alle regels en tips over het besproeien van jouw tuin. 

Besproei liever minder vaak dan te vaak

De regel is: besproei liever één à twee keer met meer water dan vaker met weinig water. Voor borders zijn één tot twee besproeiingsbeurten per week genoeg.

Besproei in de vroege ochtend of late avond

Planten hebben de tijd nodig om het water goed op te nemen voordat het warm wordt. Besproei daarom altijd in de vroege ochtend of de late avond. 

Hou bladeren droog

Het is belangrijk om tijdens het besproeien de bladeren droog te hogen. Natte bladeren lopen hoog risico om zieke bladeren te worden en dat willen we voorkomen. Daarnaast kunnen bladeren die nat zijn, verbranden voor de zon. 

Nieuwe beplanting? Extra besproeien

Is jouw tuin net aangelegd met nieuwe beplanting of heb je beplanting toegevoegd aan jouw bestaande tuin? Nieuwe planten moeten nog aanslaan. Daarom is het belangrijk om nieuwe planten vaker water te geven!

Besproei bewust 

Je moet zoveel besproeien als nodig is, maar pas op dat je niet onnodig te veel water geeft. Vooral tijdens droge periodes is dit erg belangrijk. Automatische besproeiingsystemen met bodembochtigheidssensor zorgen ervoor dat je nooit te veel water geeft, maar wel altijd voldoende. Ideaal voor in borders, balkonplanten of in het gazon.

Besproei het juiste gebied

Besproei altijd rond de plant en bewater het hele gebied! Slechts op één wortelpunt sproeien, zorgt voor een minimale opname van voedingsstoffen in de bodem. 

 

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends