Vlees roken in eigen tuin

Heeft u zo’n prachtige, grote barbecue in de tuin, zoals een Big Green Egg? En vindt u het zonde om die alleen in de zomer te gebruiken? Ook in de winter leent uw barbecue zich prima om vlees in te roken! Met onze tips geniet u van heerlijk gegaard vlees. Gerookt in eigen tuin!

Koud of warm roken
Vlees en vis kunt u warm of koud roken. Koud roken is bijvoorbeeld bij uitstek geschikt om in uw eigen tuin gerookte zalm te maken. U doet dit op zeer lage temperatuur, want het vlees of de vis hoeft niet gaar te worden. De winter is daarvoor bij uitstek geschikt: bij een buitentemperatuur van een paar graden boven nul wordt het niet snel te warm in uw smoker! Het roken van bijvoorbeeld zalm duurt vrij lang, tot wel tien uur. U gebruikt hiervoor zogenoemd rookmot: heel fijn zaagsel. Voor het roken van zalm is elzenhout de beste keuze.

Vlees warm roken
Wilt u vlees warm roken? Dan kunt u het beste houtsnippers of wat grotere stukken hout – ook wel chunks genaamd – gebruiken. Kleine snippers kunt u voor het roken verpakken in een bolletje aluminiumfolie met gaatjes erin. Als u deze rechtstreeks op de kolen gooit, verbranden ze namelijk snel en is het rookeffect ook snel weg. Maak uw chunks of snippers in elk geval niet nat! Wat u dan eigenlijk doet, is stomen in plaats van roken. De stoom zal geen smaak afgeven aan uw vlees. Zonde dus.

Houtsoorten om te roken
Voor het roken van vlees kunt u diverse houtsoorten gebruiken. Big Green Egg heeft ze handig voor u op een rijtje gezet. Wat u zeker niet moet doen, is hout gebruiken dat geverfd is geweest of pallethout. U weet immers niet waarmee dat hout in aanraking is geweest. Houtsoorten die u moet vermijden – en waar u zelfs goed ziek van kunt worden – zijn onder meer den, spar, iep, cipres, eucalyptus en amberboom.

Uw eigen rookhout
Geniet u deze winter ook van vlees dat u heeft gerookt in eigen tuin? En lijkt het u leuk om uw eigen rookhout te telen? We voorzien u graag van advies!

Altijd op de hoogte van de laatste tuintips en -trends